O tym jak w świetlicach wiejskich obchodzono Światowy Dzień Żywności, który przypadł na 16 października, i na czym pracownicy świetlic skupili się przygotowując zajęcia promujące zasady zdrowego żywienia pn. „Nasze dzieci nie jedzą śmieci”. Tematyka zajęć zaś miała sprowokować do tego, aby zwrócić dzieciom uwagę na produkty, których spożywanie należy ograniczyć. Okazuje się, że brak zasad zdrowego żywienia robi się problemem globalnym. Nasze kubki smakowe są przyzwyczajone do „śmieciowego jedzenia” typu fast-food, chipsy, cola, ogromne pokłady słodyczy itd. Z części z nich korzystamy bo jest szybciej, wygodniej, z lenistwa itd.. Ale czy o to w życiu chodzi? Dystrybutorom i producentom zależy na tym, aby wytworzony produkt dobrze się sprzedawał. Niejednokrotnie żądza zysku jest silniejsza, aniżeli nasze samopoczucie i stan zdrowia. Na choroby nowotworowe choruje coraz więcej dzieci i to w coraz młodszym wieku, układ odpornościowy wielu jest w fatalnym stanie, alergie itd. mnożą się i dlatego warto podjąć trud.
Zajęcia pozwoliły dzieciom przyswoić informacje na temat zdrowej żywności, która wpływa na nasz stan zdrowia, odporność, na dobre samopoczucie i energię. Zastosowane modele pracy z dziećmi były różne, ale najwięcej wiedzy starano się przekazać poprzez kubki smakowe i podniebienia dzieci. Dowiedzieć można było się podczas zajęć w jakich owocach i warzywach – jakich dobrodziejstw witamin możemy szukać. Było kolorowo i zdrowo.
Zachęcamy, aby zwracać uwagę, edukować dzieci i młodzież, wyczulać na to co jemy. Jak był obchodzony Światowy Dzień Żywności w świetlicach wiejskich podziwiać możemy w galerii.